Workshops and seminars

Kaj moramo vedeti o zeliščih

Nabiranje zdravilnih rastlin

  • Prepoznavanje rastlin, s pomočjo risb in fotografij, pri najmanjši negotovosti se posvetujemo z lekarnarji,botaniki ali osebo za katero smo prepričani, da rastlino pozna.
  • Nikoli ne nabiramo zaščitenih in redkih rastlin.
  • Nabiramo samo tiste rastlinske dele, ki jih potrebujemo (CVET, LIST, ZEL, KORENINA), nabiramo tako, da preostalega dela rastline ne poškodujemo.
  • Pri rastlinah, kjer nabiramo korenine, pazimo da ne izkopljemo vseh korenin na enem mestu.
  • Naberemo samo toliko rastlin, kot jih nujno potrebujemo.
  • Veliko zdravilnih rastlin lahko gojimo tudi v domačem vrtu.
  • Kdaj nabiramo – vedno ob suhem, lepem vremenu v dopoldanskih urah. To še posebej velja za rastline s hlapnimi olji.
  • Po deževju, počakamo vsaj 2 – 3 dni
  • Nabiramo v neonesnaženih okoljih, stran od cest, tovarn, škropljenih travnikih.
  • Zelišča nabiramo v začetku cvetenja, ko se cvet ravno odpira.
  • Liste nabiramo popolnoma razvite, le pri brezi, dajemo prednost mlajšim listom.
  • Plodove nabiramo zrele.
  • Korenine izkopavamo zgodaj spomladi ali pozno jeseni.

 

Sušenje zdravilnih rastlin

  • Če se le da nadzemnih delov rastline nikoli ne peremo.    
  • Posušimo jih nemudoma, da ne pride do razkroja učinkovin.
  • Tudi ob pravilnem sušenju, določene rastline močno spremenijo barvo: list trpotca, poprove mete in bazilike pogosto počrnijo.
  • Zelišča sušimo cela, šele tik pred uporabo oz. pripravo čajne mešanice jih zdrobimo ali razrežemo.
  • Korenine operemo in jih narežemo po dolgem v 0,5 cm debele dele – da jih hitreje posušimo.
  • Zdrobimo jih šele pred uporabo. Enako storimo s kobulnicami – janež, kumina, komarček,…
  • Sušimo kolikor se da hitro, v senci in na prepihu.
  • Pri umetnem sušenju temperatura ne sme presegati 50 stopinj Celzija.  (listi mete -2h, cvetovi kamilice – 4h, korenine – 1 dan)
  • Shranimo jih v glinene ali steklene posode, ali troplastne papirnate vrečke.
  • Čas shranjevanja droge od 1 – 2 leti.
  • Korenine do 4 lete.
  • Kasneje - uporaba za kopeli, obkladke ali zalivanje rož.

Ko je zelišče posušeno se imenuje DROGA.

 

Uporaba drog in pripravkov

Čajne mešanice pripravljamo neposredno pred uporabo.

 

Napitki - čaji

Čaje po navadi pripravljamo na 3 načine. Kot poparek, zavretek in prevretek. Pri pripravi čajev velja pravilo, da jih nikoli in nikdar ne smemo pripravljati v aluminijastih posodah, emajliranje posode pa ne smejo biti okrušene. Najbolj je, če jih pripravljamo v steklenih ali porcelanastih čajnikih.

Prevretek
pripravljamo takrat, ko uporabljamo trde droge- skorje, lubje, korenine, v katere voda ne prodira rada in tedaj, kadar se sestavine kot so čreslovine , grenčine, saponini, ne tope rade. V posodo damo drogo-dele zdravilne rastline, jo prelijemo s hladno vodo in jo zavremo. Tekočina mora vreti najmanj 5 minut do 30 min, nato pa napitek precedimo. Uživamo ga vročega ali hladnega. Na ta način se izloči več aktivnih učinkovin.

Poparek
je napitek iz nežnejših drog (cvetov, listov), ki bi jim dolgo segrevanje uničilo učinkovine ali pa bi te izparele (eterična olja). Vodo, v katero damo zelišča, odstavimo z ognja, da takoj preneha vreti ali pa vodo posebej zavemo in z njo samo prelijemo drogo. Mešanico pustimo pokrito, da stoji 5 – 10 min, nato tekočino odcedimo. Seveda se navodilo lahko razlikuje za posamezne zdravilne rastline. To so splošni napotki. Pijemo lahko vroč ali ohlajen pripravek.

Prelivek
pripravljamo takrat, kadar so sestavine droge tako občutljive, da jih že nižje temperature ali kratkotrajno segrevanje pokvari. Drogo damo v skodelico in jo prelijemo s hladno vodo ter pustimo določen čas, najmanj 2 uri (lahko pa tudi čez noč), vmes večkrat premešamo, nato tekočino odcedimo.

Zavretek
je po postopku enak kot prevretek. Zelišče damo v hladno vodo, ko zavre, ga odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut.

V ozadju rastlinskega zdravilstva je filozofija, da je bolje uporabljati čajne mešanice, kot pa čaje z eno samo drogo. Tak pristop je posledica tega, da imajo bolezni, še posebej notranje največkrat več vzrokov in da je poškodovanih ali ne deluje pravilno več organov, ne le eden. Čajne mešanice so sestavljene po načelu, da ima vsak čaj glavno ali osnovno drogo, ki ji dodamo pomožno ali dodatno drogo. Ta ima nalogo, da dopolni učinek prve droge. Umetnost tistega, ki zdravi je, da s pravilno uporabo pomožnih drog okrepi učinek. Čim natančnejša je diagnoza, bolezni in ugotovitev obolelih organov, tem učinkovitejše so lahko čajne mešanice. Na koncu dodamo še droge, s katerimi izboljšamo okus, vonj, videz čaja in so prav tako zdravilne.
 

Kapljice ali tinkture, esence 

so alkoholni izvlečki napravljeni iz svežih ali posušenih rastlin.
 

Sok 

Pridobimo s stiskanjem sadežev, plodov, lupin, korenin.
 

Sirup 

Je raztopina iz sokov, zeliščnih pripravkov in vode ali vina z dodatkom sladkorja ali medu.
 

Olje

Zdravilna rastlinska olja temeljijo na osnovi oljčnega olja.
 

Praški, kapsule, pastile

Posušene rastline zmeljemo v prašek, ki ga uporabimo interno samo, če želimo takojšen učinek, drugače ga dodajamo kremam in mazilom za zunanjo uporabo.
 

Mazilo

Je namenjeno samo zunanji uporabi. Po navadi mazila temeljijo na zdravilnem olju, ki ga med pripravo segrejemo ter strdimo z lanolinom ali čebeljim voskom.
 

Dišavne kopeli

Osnova vseh kopeli , tako za celo telo kot za noge, roke, sedečo kopel so zdravilna zelišča ali zeliščni izvlečki razredčeni z vročo vodo.
 

Inhalacije 

Pomenijo vdihovanje pare, v kateri so hlapljiv snovi (eterična olja)
 

Obkladke 

Ločimo na navadne vroče in na hladne obveze.
 

Kreme 

So mešanice maščob in olj z vodo, ki se vpijajo v kožo in jo mehčajo.
 

Losjon 

Je na vodni osnovi pripravljena mešanica, ki služi kot hladilno in vlažilno zdravilo za blaženje vnetij in dražečega kašlja.
 

Zeliščni kisi

So uporabni v kulinariki in v zdravilne namene, saj učinkovito izvlečejo učinkovine iz zdravilnih rastlin.
 

Zeliščno maslo 

Je zelo primerno za konzerviranje in poznejšo uporabo zdravilnih rastlin.
 

Zeliščna sol

Je kuhinjska sol, ki je že sama po sebi primerna za konzerviranje živil in shranjevanje zelišč in smo ji dodali zelišča.
 

Zeliščni liker

Je mešanica zeliščnega žganja s sladkornim

 

16.10.2015 - Pripravila: Tatjana Ladinek

Vir:

Zdravilne rastline na Slovenskem – dr. Katja Gale – Toplak
Tatjana Ladinek
Fotografije: Tatjana Ladinek, svetovni splet

Kmetija Hudobnik is located in Breznica by Prevalje, in the direction toward Strojna. It overlooks two Koroška pearls: Peca and Uršlja gora.


  • 031 24 80 75
  • tatjana@obcuteknarave.si

Contact form


Certificates

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020